Návrh brzdového pedálu - Oravec, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Táto práca sa zaoberá návrhom brzdového pedálu vozidla Formula Student. V úvodnej časti práce sa pojednáva o jednotlivých častiach brzdových systémov osobných automobilov. Hlavným bodom práce je určenie pedálového pomeru tak, aby na pedál pôsobila optimálna ovládacia sila. Pri návrhu pedálu sa dbalo na zachovanie nízkej hmotnosti a na funkčnosť pedálu. Konštrukčný návrh ramena bol analyzovaný metódou konečných prvkov a podľa potrieb upravovaný.

This bachelor thesis is focused on brake pedal design of Formula Student vehicle. The first part of thesis is focused on main parts of car’s brake systems. Main goal of thesis is to determine value of pedal ratio to gain optimal operating force acting on pedal. Low weight and functionality of the pedal were important factors affecting the research. The design of pedal arm and its holder was checked by final element method and was redesigned according to results.
Brake Pedal Design
Keywords: Pedál; pedálový pomer; pedálová skupina; brzdový systém; Pedal; pedal ratio; pedal box; brake system