Systémy chlazení elektromotorů v pohonech elektrických vozidel - Černý, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu ztrát v elektrických strojích a možnosti jejich účinného chlazení v elektromotorech používaných v pohonech elektrických vozidel. V práci jsou rozebrány různé druhy ztrát vznikající v elektrických strojích, které vedou k nežádoucímu ohřevu, a to jak z hlediska elektrických, tak mechanických procesů. Dále jsou představeny principy přenosu tepla, které jsou klíčové pro návrh efektivních chladicích systémů. Hlavní část práce se zaměřuje na rešerši aktuálně používaných metod chlazení elektromotorů v automobilovém průmyslu, včetně analýzy technologií jako je chlazení vzduchem, kapalinou či přímé chlazení vinutí. Cílem práce je poskytnout přehled dostupných chladicích metod, zhodnotit jejich výhody a nevýhody a identifikovat aplikace využívané předními výrobci elektromobilů.

This bachelor thesis focuses on the analysis of losses in electrical machines and the possibilities for their effective cooling in electric motors used in electric vehicle drives. The work discusses various types of losses occurring in electrical machines that lead to undesirable heating, considering both electrical and mechanical processes. The principles of heat transfer, which are essential for the design of efficient cooling systems, are also presented. The main part of the thesis is dedicated to a review of currently used cooling methods for electric motors in the automotive industry, including an analysis of technologies such as air cooling, liquid cooling, and direct cooling of windings. The aim of the thesis is to provide an overview of available cooling methods, evaluate their advantages and disadvantages, and identify applications used by leading electric vehicle manufacturers.
Electric Motor Cooling Systems in Electric Vehicle Drives
Keywords: Chladicí systémy v elektromobilech; tepelný management; chlazení elektromotorů elektromobilita; kapalinové chlazení; vzduchové chlazení; ztráty v elektrických strojích; přenosy tepla.; Cooling systems in electric vehicles; thermal management; electric motor cooling; electromobility; liquid cooling; air cooling; losses in electrical machines; heat transfer.