Posouzení vlivu montážních nepřesností na životnost vinuté pružiny - Stavárek, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na šroubovité tlačné pružiny s obdélníkovým průřezem drátu. Ve spolupráci s jednou nejmenovanou firmou je zde vyšetřeno několik možných příčin poruchovosti těchto pružin. Součástí práce je také experimentální zjišťování změny tuhosti pružin po jejich zatížení vysokým počtem cyklů.

This bachelors thesis is focused on helical compression springs with rectangular wire cross-section. In cooperation with an unnamed company it examines few possible causes of their failure rate. This thesis also includes experimental measurement of change of the spring stiffness after it underwent a high number of cycles.
Assesment of assembling inaccuracy on the coil spring lifetime
Keywords: pružiny; obdélníkový drát; únava; montážní nepřesnosti; vlastní frekvence; springs; rectangular wire; fatigue; assembling inaccuracy; natural frequencies