Podpora systémů řízení organizace pomocí dostupných softwarových nástrojů - Panák, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Za každou úspěšnou organizací stojí efektivní systém řízení postavený na obecných hodnotách, konceptech a postupech vystižených nejen normami. Zatímco normy představují obecné požadavky pro řízení organizace, konkrétní potřeby organizace určuje její oblast zaměření. V každém případě jsou systémy řízení podporovány pomocí vhodných softwarových nástrojů usnadňujících spolupráci. V rámci práce byly nejprve určeny relevantní požadavky norem, z nichž byla vytyčena a následně konkretizována kritéria hodnocení nástrojů. Byl popsán přístup a postup hodnocení, který byl shrnut do návodu pro případ zájmu čtenáře o vlastní hodnocení. Dále byla nastíněna možnost realizace hodnocení pomocí databázového a jednoduššího tabulkového editoru, načež bylo provedeno hodnocení osmi nástrojů pro podporu systémů řízení. Praktická část popisuje konkrétní organizaci a její požadavky na nástroje pro podporu řízení dokumentace a interních auditů, z nichž jsou sestavena kritéria a způsob hodnocení. Výstupem je (ne)doporučení konkrétních nástrojů pro organizaci. Poslední část popisuje postup konzultační činnosti.

Successful organisations are build upon effective management systems based on general values, concepts and processes, described not only in standards. While standards represent general requirements, area of expertise demands specific requirements. In both cases management systems are supported by suitable software tools making collaboration and workflow easier. The thesis focuses on correct evaluation of software tools adhering to relevant requirements of ISO standards. General evaluation criteria are outlined and then specified. Evalution approach, method and guide are created. Table and database editors are considered as possible evaluation tools. As an example, tools for organisation management support are evaluated. The practical part of the thesis describes a specific organisation and its needs for document and internal audit management, from which criteria, evaluation method and recommendations are drawn. At the end is described the counselling procedure.
Support of company management systems using available software tools
Keywords: Software; řízení; organizace; ISO; hodnocení; EHS; poradenství; Software; management; organisation; ISO; evaluation; EHS; counselling