Monitorování namáhání stožárů vn - Bednář, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tématem této bakalářské práce je problematika měření a vyhodnocování namáhání stožárů vysokého a velmi vysokého napětí. Uvedeno je zde i řešení dané problematiky, včetně výrobce a uživatelů. Cílem je navržení snímačů pro dané měření a provedení praktického měření na konkrétním stožáru velmi vysokého napětí.

The subject of this bachelor´s thesis is an issue of measurement and monitoring stressing in the mast – high voltage and very high voltage.The solution of query, including the producer and the users, is also presented. The aim of this thesis is to propose sensors for this measurement and making practical measurement of the concrete very high voltage mast.
Monitoring stress in the mast
Keywords: Anemometr; klimatické vlivy; mechanické napětí; plný můstek; stožár velmi vysokého napětí; tenzometr; teplota; vítr; vibrace.; Anemometer; climatic effects; mechanical tension; full bridge; very high voltage mast; strain gauge; temperature; wind; vibration.