Možnosti výroby závitů v malé strojírenské firmě. - Straka, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
V této práci vypracované v rámci bakalářského studia oboru Strojírenská technologie je uvedeno základní rozdělení druhů závitů a jejich značení. Jsou uvedeny některé možnosti výroby závitů třískovým obráběním a beztřískovým obráběním s použitím příslušných nástrojů. Dále jsou uvedeny a posouzeny metody výroby využívané na střední technické škole.

This work, wrought in branch of engineering technology in terms of baccalaureate studies, mentions the basic type partitioning of screw threads and their screw-threads labelling. There are presented some possibilities of screw threads manufacturing by chip-forming operation and by chipless machining operation, both with using of appropriate tools. Further the methods of production used in small machine-works are described. In this case the small machine-works is represented by secondary technical school.
Production of screw-thread in small engineering company.
Keywords: Závit; profil závitu; vnitřní závit; vnější závit; třískové obrábění; beztřískové obrábění; nástroj.; Screw-thread; Screw-thread profile; internal Screw-thread; external Screw-thread; chip-forming operation; chipless machining operation; tool.