Skládání snímků panoramatického pohledu - Kuzdas, Oldřich (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato práce se zabývá krok za krokem procesem sestavování panoramatického obrazu z několika dílčích snímků scény pořízených perspektivní kamerou otáčenou kolem jejího optického středu. Jsou zde popsány algoritmy detekce významných bodů v obraze, možnosti výpočtu matice homografie a metody odstranění nežádoucích ostrých přechodů mezi zdrojovými snímky ve výsledném panoramatickém obraze. Součástí práce je i samostatná aplikace, v níž jsou implementovány některé algoritmy popsané v této práci.

This paper deals step by step with process of stitching images taken by perspective camera rotated by its optical center into the panoramic image. There are described keypoint searching algorhytms, possibilities of calculating homography matrix and methods of eliminating unwanted seams between source images in final panoramic image. A part of this paper is also standalone application in which are implemented some algorhytms described in the work.
Panoramatic View Reconstruction
Keywords: Skládání panoramatického snímků; homografie; perspektivni transformace; SIFT; klíčový bod; RANSAC; lineární prolínání; multipásmové prolínání; Creating panoramatic image; homography; perspective transformation; SIFT; keypoint; RANSAC; linear blending; multi-band blending