Návrh automatizovaného pracoviště na ohýbání dílců - Hirsch, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Cílem této diplomové práce je řešení úkolu z průmyslové praxe, jenž spočívá v navržení pracoviště na ohýbání dílců s využitím průmyslových robotů a manipulátorů, zhodnocení a vzájemné porovnání navrhovaných variant, výběr nejoptimálnější z nich a její následné rozpracování a ekonomické posouzení. Nedílnou součástí práce je také stručné shrnutí problematiky technologie ohýbání dílců, automatizace a technologického projektování.

The aim of this thesis is to solve the problem from the industry, which consists of the design of workplace for bending parts using industrial robots and manipulators, appreciation and mutual comparison of the proposed alternates of solution of the problem, the choice of most of them, and the subsequent development and economic assessment. An integral part of work is also a brief summary of the issue of technology bending parts, automation and technological design.
Project of automatized system for bending parts production
Keywords: Ohýbání; automatizace; ohýbaný dílec; robot; manipulátor.; Bending; automation; bended part; robot; manipulator.