Metody MR relaxometrie pro měření v nehomogenním radiofrekvenčním poli - Páralová, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato práce se zabývá implementací algoritmu pro analýzu dat pro kvantitativní relaxometrii magnetické rezonance v nehomogenním radiofrekvenčním poli. Magnetická rezonance (MR) je neinvazivní zobrazovací technika využívající magnetických vlastností atomových jader. Motivací pro využívání relaxačních parametrů tkání je nezávislost na MR skenerech či jednotlivých pacientech. V práci jsou popsány nezbytné teoretické základy MR mechanizmů a vzniku kontrastu v obrazech. S jejich využitím je navržen algoritmus v jazyce Python pro fitování relaxačních parametrů vzorku. Pro výpočet směrodatné odchylky fitovaných parametrů je použit lokálně linearizovaný model a dolní meze podle teorie Cramér-Rao.

This work deals with the implementation of an algorithm for data analysis for quantitative magnetic resonance relaxometry in an inhomogeneous radiofrequency field. Magnetic resonance (MR) is a non-invasive imaging technique using the magnetic properties of atomic nuclei. The motivation for the use of relaxation parameters of tissue is scanner-independent diagnostics. The work describes the essential theoretical foundations of MR mechanisms and the contrast mechanisms. Using them, an algorithm in Python is designed for fitting the relaxation parameters of the sample. A locally linearized model and Cramer-Rao lower bounds are used to calculate the standard deviation of the fitted parameters.
MR relaxometry methods for measurement in an inhomogeneous radiofrequency field
Keywords: Magnetická rezonance; kvantitativní relaxometrie; nehomogenní radiofrekvenční pole; analýza dat; metody fitování parametrů modelem; Look-Locker metoda; Extended phase graphs metoda; Magnetic resonance imaging; quantitative relaxometry; inhomogeneous radiofrequency field; data analysis; parameter fitting by model; Look-Locker method; Extended phase graphs method