Průmyslové kaly jako alternativní paliva v cementárnách - Raška, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím průmyslových kalů jakožto příměsi do alternativních paliv v cementářském průmyslu. První část je zaměřená na tuhá alternativní paliva, především čistírenské kaly, jejich zpracování a využití při procesu výpalu portlandského slínku a výhřevnému potenciálu dané druhotné suroviny, paliva. Druhá část pojednává o historii, výrobě cementu a jeho surovinové základně. Poslední část obsahuje poznatky z praktického měření a vyvození závěrů o vhodnosti použití daného druhu průmyslového kalu v cementárnách jako tuhého alternativního paliva.

This thesis deals with the use of industrial sludge as an additive to alternative fuels in the cement industry. The first part is focused on solid alternative fuels, especially sewagesludge, processed and used in the firing process of Portland clinker and heatingpotential of the secondary raw materials, fuels. The second part deals with the history, production of cement and its raw material base. The last part contains information of practical measurements and draw conclusions about the appropriateness of using that type of industrial sludge in cement as a solid alternative fuel.
Industrial sludges as alternative fuel in cement plant
Keywords: Tuhá alternativní paliva; druhotné suroviny; průmyslové kaly; čistírenské kaly; výpal slínku; cementářská pec; spalování odpadů.; Solid alternative fuels; secondary raw materials; industrial sludge; sewage sludge; burning clinker; cement kiln; waste incineration.