Vliv přídávání zestárlého asfaltového pojiva na vlastnosti polymerem modifikovaných asfaltů - Pecha, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou polymerem modifikovaných pojiv, jež jsou speciálně určeny pro výrobu asfaltových směsí s obsahem R-materiálu. Tyto polymerem modifikovaná pojiva jsou v literatuře označována jako PMB RC (polymer modified bitumen for recycling). Během první části bakalářské práce byly získány různé druhy PMB RC od několika výrobců na evropském trhu. Tato pojiva byla následně zkoušena pomocí empirických zkoušek asfaltových pojiv za účelem jejich kategorizace podle ČSN EN 14023. V další části práce byl posuzován vliv přídavku zestárlého asfaltového pojiva na vlastnosti jednotlivých PMB RC. Míchání pojiv mělo za účel simulovat výrobu asfaltové směsi na obalovně, kdy dochází k míchání pojiva z R-materiálu a nově přidávaného čerstvého pojiva. Posouzení vlivu zestárlého pojiva na chování PMB RC bylo provedeno rovněž pomocí konvenčních zkoušek asfaltových pojiv.

This bachelor thesis deals with problematics of polymer modified binders specially designed for production of asphalt mixtures containing Reclaimed Asphalt. These polymer modified binders are referred to in the literature as PMB RC (polymer modified bitumen for recycling). The first part of the thesis is focused on obtaining different types of PMB RC from various european producers. These binders were subsequently tested using empirical tests of asphalt binders for the classification purposes according to ČSN EN 14023. In the next part of the thesis the influence of the addition of aged asphalt binder on the properties of individual PMB RC was assessed. Mixing of binders was done to simulate the production of asphalt mixture in a mixing plant, where the binder of the Reclaimed Asphalt and the freshly added binder are mixed together. An assessment of the effect of the aged binder on PMB RC behavior was also carried out using conventional asphalt binder tests.
Influence of aged bituminous binder on the properties of polymer modified bitumens
Keywords: Polymerem modifikovaný asfalt; recyklace; zestárlé pojivo; penetrace jehlou; bod měknutí; metoda kroužek a kulička; bod lámavosti podle Fraasse; vratná duktilita.; Polymer modified bitumen; recycling; aged binder; needle penetration; softening point; ring and ball method; Fraasse breaking point; elastic recovery.