Design odběrového centra - Šrůtková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tématem diplomové práce je design odběrového centra. Cílem je navrhnout specializované odběrové centrum pro tým pracovníků, kterým bude umožněno jednoduše provádět odběry vzorků pacientů ze slin či nosohltanu a následně je testovat za vhodných pracovních podmínek během pandemické situace. Design je podložen designérskou, technickou a ergonomickou analýzou a doplněn o poznatky z odborné konzultace. Návrh je přínosným v řešení problematických situací při užívání produktu jak z pohledu pracovníků, tak pacientů. Řešení respektuje vazby mezi člověkem, strojem a prostředím. Finální design vyniká elegantním a kompaktním řešením, které zároveň komplexně řeší exteriér i interiér výrobku. Hlavním přínosem návrhu je myšlenka možného řešení prostoru s umístěním potřebné výbavy v případě nutnosti odběrové centrum realizovat. Design disponuje estetickou kvalitou a inovativními řešeními.

The topic of the master thesis is the design of the sampling centre. The aim is to design a specialized sampling center for a team of workers who will be able to easily collect patient samples from saliva or nasopharynx and then test them in appropriate working conditions during a pandemic situation. The design is supported by design, technical and ergonomic analysis and complemented by insights from expert consultation. The design is beneficial in addressing problematic situations in product use from the perspective of both workers and patients. The solution respects the links between human, machine and environment. The final design stands out with an elegant and compact solution that also comprehensively addresses the exterior and interior of the product. The main contribution of the design is the idea of a possible space solution with the placement of the necessary equipment in the situation where a collection centre has to be implemented. The design has aesthetic quality and innovative solutions.
Design of Testing Center
Keywords: odběrové centrum; design; pracovní prostředí; mobilní modul; sampling centre; design; work environment; mobile module