Optimalizace technologických vlastností cementových formovacích směsí - Burianová, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Práce se zabývá optimalizací technologických vlastností cementových formovacích směsí. Hlavním cílem je nalezení správných jednotlivých komponent směsi, které přispějí k rychlejšímu tuhnutí směsi, tím i kratší době rozebírání. Náplní je dále návrh metody měření a zaznamenávání průběhu plastické deformace směsi. Také posouzení vlivu rychlosti vývinu hydratačního tepla cementové směsi v počátečním stádiu procesu tuhnutí na průběh pevnostních charakteristik směsi. Pro posouzení těchto jevů byla použita kalorimetrická metoda, sloužící pro měření vývinu hydratačního tepla cementové směsi. Dále měření plastické deformace směsi a mechanicko-fyzikální metody měření pevnosti v tlaku za pomoci měřicího přístroje LRU-D.p

The work deals with optimization of the technological properties of cement-sand mixtures. The main objective is to find the correct mixture of the individual components which contribute to the rapid solidification of the mixture, hence shorter dismantling. The content is also of a method of measuring and recording during the plasticity of the mixture. Also assessment of the velocity of hydration heat cement mixture in the initial stage of the solidification process in the course of the strength properties of the mixture. To assess these phenomena was used calorimetric method used for measuring hydration heat cement mixture. Further measurements plasticity mixtures and mechanical and physical methods for measuring the compressive strength with the help of a measuring instrument LRU-D.
Optimalization of Technological Properties of Cement Sand Mixtures
Keywords: Slévárenské formovací směsi; cementová pojiva; plasticita formovacích směsí; proces tuhnutí a tvrdnutí; kalorimetrie; Foundry sand mixtures; a cement binder; plasticity sand mixtures; process of setting and hardening; calorimetry