Rekonstrukce železniční stanice Uničov - Šafář, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Práce se zabývá návrhem rekonstrukce železniční stanice Uničov. Cílem bylo vytvořit řešení, které bude co nejlépe vyhovovat potřebám budoucího provozu a především potřebám cestujících. Záměrem bylo řešit vše v souladu se stávající legislativou, jednoduše a účelně. Všechny nové konstrukce byly navrženy tak, aby zajistily maximální možnou míru bezpečnosti. Velký důraz byl kladen na přístupnost stanice pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. V nově navržených kolejích došlo oproti původnímu stavu ke zvýšení rychlosti, byla navržena nová nástupiště a vytvořen nový systém odvodnění.

This thesis focuses on the reconstruction design of Uničov railway station. The aim was to create a solution which would satisfy both traffic and passenger requirements. The design puts an emphasis on a compliance with applicable laws and standards, simplicity and usefulness. New constructions were designed for maximum safety. Railway station accessibility for disabled persons played an important role in the design. In comparison with the original state, the permissible line speed was increased and new platforms and drainage system were designed.
Upgrading of Uničov Railway Station
Keywords: železniční stanice; nástupiště; kolej; kolejnice; trativod; výhybky; železniční přejezd; railway station; platform; track; rail; drain; switches and crossings; level crossing