Problém zasolení půd a možnost jeho řešení pomocí lignitu - Kořínková, Alena (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem schopnosti přírodního lignitu a lignitu vymytého deionizovanou vodou sorbovat z roztoku sůl NaCl. Měření bylo prováděno v souladu s normou ČSN 11265 Kvalita půdy – Stanovení elektrické konduktivity s několika modifikacemi (doba loužení, extrakční činidlo). Sledováním pH a elektrické konduktivity ve vzorcích bylo prostudováno chování směsí lignit-NaCl-voda, půda-NaCl-voda a půda-lignit-NaCl-voda.

This bachelor thesis deals with sorption ability of raw and water washed lignite for salt NaCl from water solution. Measurement was carried out in accordance with norm ČSN 11265 Quality of soil – Determination of electric conductivity with some modification (time period, extraction agent). Behaviour of lignite-water-NaCl, soil-water-NaCl and soil-lignite-water-NaCl mixtures was studied by measuring pH and electric conductivity.
Soil salination and natural lignite as a potential remediating agent
Keywords: půda; lignit; zasolení; soil; lignite; salination