Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraných typech ovoce - Rodzíková, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v méně známém bobulovém ovoci, angreštu – srstce obecné. V teoretické části je popsána hlavně obecná charakteristika, biologické znaky a vlastnosti vybraných odrůd, chemické složení a struktura jednotlivých složek, léčivé účinky, možnosti zpracování a využití angreštu. Cílem praktické části bylo stanovit pomocí metody SPME-GC aromaticky aktivní látky obsažené v plodech angreštu vybraných odrůd. Aromaticky aktivní látky byly nejprve extrahovány metodou solid-phase microextraction a následně stanoveny plynovou chromatografií.

This bachelor thesis deals with the assessment of aroma active compounds in less known berries, gooseberries. In the theoretical part the general characteristics, biological signs and properties of selected varieties, chemical composition and structure of the components, drug effects, the possibility of processing and use of gooseberries are mainly described. The main aim of this thesis was to determine aroma active substances in selected varieties of gooseberry fruits using SPME-GC method. Aroma active compounds were first extracted by solid-phase microextraction and then assessed by gas chromatography.
Assessment of aroma active compounds in chosen fruit types
Keywords: aromatické látky; angrešt; SPME-GC; aroma compounds; gooseberry; SPME-GC