Návrh chladícího okruhu pro odvod tepla z kondenzátoru parní turbíny - Susna, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou vyvedení zbytkového nízkopotenciálního tepla z kondenzátoru parní turbíny a jeho mařením. V teoretické části práce jsou nejdříve popsány různé druhy provedení kondenzátorů. Dále jsou popsány varianty chladících okruhů a možnosti jejich využití. Ve výpočtové části jsou vybrány dvě často využívané varianty chladičů, a to mokrá věž s přirozeným tahem a suchá věž s nuceným tahem. U suchého chlazení jsou uvažovány dvě varianty chladícího média, a to voda a 50% směs vody a propylen glykolu. Na základě výpočtů jsou zvoleny pro obě varianty odpovídající čerpadla, respektive také ventilátor pro nucený tah a vypočítána vlastní spotřeba elektřiny. Součástí práce jsou i projekční výkresy pro obě vypočítané varianty.

This thesis deals with the problems of wounding of low potential transferred from steam turbine condenser. First, in the theoretical part variations of steam condenser design are described. Then there is a description of variations of cooling cycles and possibilities of their operation range. In second part of the thesis there are two common cooler options chosen. Those are wet cooling tower with natural draft and dry chiller with forced draft. Two types of cooling liquid are chosen to be used for dry cooling. These are water and the other one is 50 % mixture of water and propylene glycol. Based on the calculation results of both cooling cycle variations appropriate pumps are chosen, fan for forced convection respectively. Parts of the thesis are also projection drawings for both calculated variations.
Design of a cooling circuit for heat removal from a steam turbine condenser
Keywords: Chladící okruh; mokrá chladící věž; suchý chladič; přirozený tah; nucený tah; voda; propylen glykol; Cooling cycle; wet cooling tower; dry chiller; natural draft; forced draft; water; propylene glycol