Čtečka Braillova písma - Mezírka, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou převodu naskenovaného Braillova dokumentu na text. Nejprve se zaměřuje na samotné Braillovo písmo a princip skenerů. Dále představuje návrh možného způsobu rozpoznávání Braillových dokumentů. Nakonec je umístěn popis implementace programu s přehledem použitých knihoven OpenCV a Qt frameworku. Závěr poskytuje přehled spolehlivosti použitého řešení a diskutuje další možná rozšíření programu.

This bachelor's thesis concern with problem transforms Braille's documents into text form. At first focus on Braille alphabet and principle of the scanners. Next is represent design of potential method of recognition Braille's documents. At the end is situated description of program's implementation with used library    OpenCV and Qt framework. Conclusion discusses reliability and some program's extensions.
Braille Reader
Keywords: Braillovo písmo; rozpoznávání obrazu; zpracování obrazu; skenery; OpenCV; Qt framework; Braille system; image recognition; image processing; scanners; OpenCV; Qt framework