Detekce patologií ve snímcích sítnice - Mesíková, Klaudia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Cieľom bakalárskej práce je návrh a implementácia softwaru na detekciu prejavov ochorenia diabetes mellitus na snímke sietnice ľudského oka. Ochorenie s názvom diabetická retinopatia je najčastejším ochorením postihujúcim sietnicu. Patológie s ňou spojené môžu často viesť k čiastočnej až úplnej slepote. Pre detekciu patologických prejavov je dôležité správne detekovať niektoré časti sietnice ako je optický disk a krvné cievy. Tie predstavujú problém pri detekcií patológií. Po odstránení optického disku a ciev sa detekuje hľadaný patologický útvar.

The goal of this thesis is to design and implement software for the detection of diabetes mellitus symptoms from the image of the human eye retina. Diabetic retinopathy is the most common disease affecting the retina. Pathologies connected with this disease can lead to partial or complete blindness. For the detection of pathological symptoms is important to correctly detect some parts of the eye retina such as optic disc and blood vessels. These can cause a problem with the identification of disease. After removing the optic disc and blood vessels, the pathology object is being detected.
Detection of pathologies in retinal images
Keywords: ľudské oko; sietnica oka; diabetes mellitus; diabetická retinopatia; spracovanie obrazu; Matlab; human eye; eye retina; diabetes mellitus; diabetic retinopathy; image processing; Matlab