Soustavy polynomiálních rovnic v ekonomii - Šramková, Kristína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2016)
Bakalárska práca je založená na aplikácii matematického aparátu pri analýze ekonomických modelov, konkrétne modelov, ktoré vedú na sústavu polynomiálnych rovníc. Jednou z častí je súhrn základných poznatkov z oblasti algebry s orientáciou na Gröbnerove bázy. V ďalšom texte sú rozobraté ekonomické modely, pri ktorých riešení sú Gröbnerove bázy aplikované s využitím programu Wolfram Mathematica. Do tohto prostredia je takisto implementovaný vlastný programový balík ako návrh riešenia na zjednodušenie výpočtu a práce s modelmi.

Bachelor thesis is based on application of mathematical apparatus for the analysis of economic models, in particular models that lead to a system of polynomial equations. One of the parts is a summary of basic knowledge of algebra focused on Gröbner basis. Hereinafter are discussed economic models in which solution Gröbner basis are applied using the program Wolfram Mathematica. Own software package is implemented into this program as a concept of solution to simplify the calculation and work with models.
Systems of Polynomial Equations in Economics
Keywords: Gröbnerova báza; Nashova rovnováha; Závod v zbrojení; Arrow-Debreuova rovnováha; Wolfram Mathematica; Gröbner basis; Nash equilibrium; Arms Race; Arrow-Debreu equilibrium; Wolfram Mathematica