Studium organické hmoty lignitu - Doskočil, Leoš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Tato práce se zabývá studiem organické hmoty jihomoravského lignitu pomocí dostupných fyzikálně-chemických metod a obdržené výsledky jsou případně zohledněny pro neenergetické aplikace lignitu. Organická hmota lignitu byla studována degradačními metodami, které zahrnovaly oxidaci CuO, termochemolýzu s TMAH, DFRC metodu. Zvláštní pozornost byla věnována oxidaci lignitu peroxidem vodíku, která byla provedena za různých reakčních podmínek (čas a teplota). Byla provedena termická degradace v inertní atmosféře k sledování chemických změn lignitu (včetně lignitu s různou úpravou) v průběhu pyrolýzy s využitím různých metod, a to zvláště TG-FTIR k analýze plynných produktů a FTIR k analýze zbytků uhlí po skončení pyrolýzy. Dále byly charakterizovány výluhy extrahované z lignitu působením vody při okolní teplotě, a to zejména z hlediska obsahu organických látek.

This work deals with the study of organic matter in the South Moravian lignite using the available physico-chemical methods and the results obtained are eventually considered for non-energy applications of lignite. Lignite organic matter was studied by degradation methods, which included CuO oxidation, thermochemolysis with TMAH and DFRC method. Special attention was paid to the lignite oxidation with hydrogen peroxide, which was carried out under different reaction conditions (time and temperature). Thermal degradation was performed in an inert atmosphere in order to observation of chemical change of lignite (including lignite after extraction with chloroform, demineralised lignite, remineralised lignete) during pyrolysis by means of various methods, especially TG-FTIR for analysis of gaseous products and FTIR for analysis the residual lignite after pyrolysis. Further, water-soluble fractions from lignite were characterized, particularly in terms of the content of organic substances.
Study of Lignite Organic Matter
Keywords: lignit; bitumen; degradační metody; vodné výluhy; lignite; bitumen; degradation methods; water-soluble fractions