Honzovo vinařství - Lavička, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Diplomová práce se zabývá návrhem novostavby objektu vinařství s možností ubytování. Celý areál se skládá z hlavního objektu, objektu pro uskladnění techniky a venkovních dřevěných chatek pro přechodné bydlení v letním období. V diplomové práci je řešen v rozsahu projektu pro provedení stavby hlavní objekt, ve kterém je umístěn celý provoz výroby vína, ubytování pro deset osob a zázemí celého areálu. Všechny objekty jsou na pozemku vhodně umístěny ke světovým stranám a jsou logicky propojeny komunikacemi mezi sebou. Objekt je kompletně podsklepen, je zde umístěna převážná část výroby a degustační místnost s prezentací vína. Půdorysný tvar nadzemních částí je tvaru písmene „U“ s celkem dvěma nadzemními podlažími. V celém druhém nadzemním podlaží je vytvořena klidová zóna pro hosty. Každý pokoj má navržený balkón s pěkným výhledem na okolní vinice. Zastřešení objektu je částečně plochými střechami s extenzivní zelení a pultovými dřevěnými vazníky zapadajícími do okolní krajiny.

The diploma thesis deals with the design of a winery with accommodation facilities. The whole area consists of the main building, a building for storage of garden equipment and wooden cabins for lodging during summer time. The diploma thesis is mostly focused on the design of the main building with the winemaking facilities, five rooms on the second floor and technical background. All buildings in the area are appropriately placed considering the cardinal points and they are logically connected with each other by means of roads. The main building is fully provided with cellars where the largest part of the production and the sampling and presentation rooms are found. The shape of the floor plan displays a shape of the letter “u” with two above-ground floors. The whole second above-ground floor is created as a relaxation zone for the guests. Each room has its private balcony with a nice view of the neighbouring vineyards. The roofing is implemented by the flat roof with extensive vegetation and wooden roof trusses, fitting into the surrounding landscape.
Honza`s Winery
Keywords: Vinařství; degustační místnost; výroba vína; zděný systém; železobetonový strop; plochá střecha; pultová střecha; terasa; The winery; sampling room; winemaking; brick system; reinforced concrete ceiling; flat roof; shed roof; roof terrace