Analýza vonných látek v plazmatem ošetřené cibuli - Krejsová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vonných látek v cibuli, která byla před sadbou vystavena působení plazmatu. Úprava proběhla za účelem zjištění, zda se zlepší růst cibule a její výnosy. Teoretická část se zabývá kvantitativními a kvalitativními metodami stanovení těkavých látek. Obsahuje princip a instrumentaci hmotnostní spektrometrie a také tandemového zapojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. V experimentální části byl vylisováním získán kapalný vzorek. Po 60 minutách byly syté páry analyzovány pomocí hmotnostní spektrometrie s reaktivní ionizací (PTR-MS). Díky této analýze byla zjištěna koncentrace těkavých látek. Některé vzorky byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro identifikaci přítomných vonných látek, protože PTR-MS neumožňuje rozlišit izomery. Následně byla data zpracována a vyhodnocena. Ze získaných výsledků je patrné, že úprava plazmatem má vliv na koncentraci vonných látek. Po šesti měsících skladování se zvýšila přítomnost některých těkavých látek v důsledku zvýšené biologické aktivity.

This bachelor thesis deals with the analysis of fragrances in onions, which were exposed to plasma before planting. The adjustment was made to see if onion growth and yields would improve. The theoretical part deals with the quantitative and qualitative methods for the determination of volatile substances. It contains the principle and instrumentation of mass spectrometry as well as the tandem connection of gas chromatography with mass spectrometry. In the experimental part, a liquid sample was obtained by pressing. After 60 minutes, saturated vapors were analyzed by reactive ionization mass spectrometry (PTR-MS). Thanks to this analysis, the concentration of volatile substances was determined. Some samples were analyzed by gas chromatography with mass spectrometer as detector to identify the compounds, because PTR-MS does not allow distinguishing of isomers. Subsequently, the data were processed and evaluated. From the gathered obtained it is clear that the plasma treatment has an effect on the fragrances concentrations. After six months of storage, the presence of some volatile substances increased due to increased biological activity.
Analysis of aromatic compounds in plasma treated onion
Keywords: Cibule; těkavé látky; úprava plazmatem; hmotnostní spektrometrie; plynová chromatografie; Onion; volatile substances; plasma treatment; mass spectrometry; gas chromatography