Traktografie axonálních svazků založená na multi-tensorových modelech - Gavorová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Cílem semestrální práce je návrh trasovacího algoritmu, který zohledňuje mikrostrukturní vlastnosti nervové tkáně. K této problematice je sepsána rešerše obsahující úvod do problematiky. Je zde popsán jev difuze, princip difuzně váženého MRI a odhad profilu anizotropní difuze. K podrobnější analýze byl vybrán algoritmus COMMIT, u kterého byla navržena alternativní optimalizační metoda.

The aim of this work is to design the tractography algorithm which consider microstructure features of the neuronal tissue. The methodological background is described, where diffusion, diffusion weighted MRI and single voxel diffusion profile modeling are depicted. COMMIT model was chosen to be analyzed and alternative method of optimization was proposed.
Multi-tensor model based tractography of axonal bundles
Keywords: dMRI; odhad profilu anizotropni difuze; traktografie; COMMIT; optimalizace; dMRI; diffusion profile modeling; tractography; COMMIT; optimization