Technický demonstrátor čtyřdobého zážehového nepřeplňovaného motoru - Chovanec, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem jednoválcového motoru, který slouží jako technický demonstrátor čtyřválcového nepřeplňovaného zážehového motoru Mazda Skyactiv-G. Úvod práce se zabývá konstrukcí nepřeplňovaných zážehových motorů a srovnáním jejich výkonnostních parametrů. Výpočtová část obsahuje silové působení v klikovém mechanismu. Výpočty z této kapitoly jsou poté využity při MKP výpočtu ojnice ve dvou kritických stavech.

Master’s thesis deals with design of single cylinder engine which is technology demonstrator of four cylinder naturally aspirated spark ignition engine Mazda Skyactiv-G. Outset of this thesis deals with construction of modern naturally aspirated engines and with comparison of their parameters. Computational part consists of forces in crank mechanism. These calculations are later used in FEM analysis of connecting rod.
Technology demonstrator of a four-stroke naturally aspirated spark-ignition engine
Keywords: Spalovací motor; technický demonstrátor; Mazda Skyactiv-G; konstrukce; ojnice; pevnostní výpočet; MKP; Combustion engine; technology demonstrator; Mazda Skyactiv-G; construction; connecting rod; stress analysis; FEM