Akumulace elektrické energie z obnovitelných zdrojů - Plíšek, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou akumulace elektrické energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. První část je zaměřena na popis možných způsobů akumulace, zvláště se zaměřením na ty způsoby, které jsou vhodné pro obnovitelné zdroje energie. Další část se věnuje návrhu akumulace energie ve stlačeném vzduchu pro vybranou fotovoltaickou elektrárnu. Nezbytností při návrhu určitého způsobu ukládání energie je i jeho technicko- ekonomická analýza, ta je obsahem poslední části práce.

This diploma thesis deals with the issue of accumulation of electricity produced by renewable sources. The first part focuses on the description of possible ways of accumulation, especially with focus on those methods, that are suitable for renewable energy sources. The next part deals with the design of the accumulation energy in the compressed air for the selected photovoltaic power plant. The necessity of designing a particular method of energy storage, is also its technical and economic analysis, which is the content of the last part of the thesis.
Accumulation of electricity from renewable sources
Keywords: Akumulace; energie; ekonomika; vzduch; elektrárna; fotovoltaika; efektivita; ukládání; baterie; obnovitelné zdroje energie; Accumulation; energy; economy; air; power station; photovoltaic; efficiency; storage; batteries; renewable energy source