Analýza směrovosti akordeonů a navržení prostorového uspořádání mikrofonů pro jejich nahrávání - Rapáč, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou spektra a směrovosti tří různých akordeonů. Dva z analyzovaných nástrojů jsou klávesové akordeony se standardními basy, jeden akordeon je speciální typ klávesového akordeonu, tzv. basový akordeon. Je zjišťován a popisován vliv zahraného tónu a zároveň použitého rejstříku na složení spektra a na směrovost výsledného tónu. Výsledné poznatky jsou také porovnávány mezi měřenými nástroji navzájem. Závěrečná část práce se věnuje praktickému použití párových mikrofonních technik pro kvalitní, věrný a posluchačsky přívětivý záznam zvukového projevu akordeonu. V závěru jsou tyto poznatky zhodnoceny a je zde uvedena nejvhodnější párová technika pro záznam akordeonu.

This bachelor’s thesis deals with the analysis of the spectrum and directivity of three different accordions.Two of the analyzed instruments are piano accordions with standard basses, one accordion is a special type of piano accordion, the so-called bass accordion.The effect of the played tone and used register on the spectrum and on the directionality of the resulting tone is described. The resulting findings are also compared between different accordions. The final part of the thesis is devoted to the practical use of stereo microphone techniques for high-quality, faithful and listener-friendly recording of the accordion sound. In conclusion, these findings are evaluated and the most suitable stereo microphone technique for recording the accordion is presented here.
Analysis of the radiation of accordions and designing the spatial arrangement of microphones for their recording
Keywords: analýza spektra; basový akordeon; klávesový akordeon; párové mikrofonní techniky; rejstříky; směrovost; bass accordion; directivity; piano accordion; registers; spectrum analysis; stereo microphone technique