Metodické nástroje pro snižování silniční nehodovosti na rychlostní komunikaci R46 - Kocián, Karel; Krpešová, Kateřina; Frydrýn, Michal (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2013)
Cílem příspěvku je posluchače seznámit s vybranými metodickými přístupy používanými pro snižování silniční nehodovosti. Přednáška je zaměřená na následující bezpečnostní nástroje: Zkrácená analýza dopravních nehod, program EuroRAP, Bezpečnostní inspekce průjezdem inspekčního vozidla a Sledování dopravních konfliktů. Z důvodu objektivního porovnání uvedených metodik budou následně představeny výsledky aplikace těchto bezpečnostních nástrojů na vybraný silniční úsek, kterým je rychlostní komunikace R46. V závěru jsou uvedeny přednosti použitých metodik na základě získaných empirických zkušeností z jejich aplikace na vzorovém silničním úseku, které jsou doplněny o doporučení způsobu výběru nejvhodnější metodiky pro dosažení výrazného snížení nehodovosti na libovolném silničním úseku.

The objective of contribution focuses on selected methodological approaches for reduction of road accidents. The lecture is focused on the following safety tools: Shortened analysis of traffic accidents, EuroRAP, drive-through safety inspection and conflict situations observation. In order to objectively compare these methodologies will then present the results of application of these safety tools on selected road section, which is R46. The final, the advantages of used methodologies based on empiric observations experienced within their application onto the sample road section, supplemented with recommendations on how to select the most suitable methodology in order to achieve a significant reduction of accidents on an arbitrary road section.
Methodological tools for reducing road accidents on the expressway R46
Keywords: Nehodovost rychlostní komunikace R46; Zkrácená analýza dopravních nehod; EuroRAP; Bezpečnostní inspekce průjezdem vozidla a Sledování konfliktních událostí.; Expressway R46 accident rate; shortened analysis of traffic accidents; EuroRAP; drive-through safety inspection; conflict situations observation