Provozní aspekty a konkurenceschopnost letounů kategorie VLJ - Machala, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou provozních aspekt a konkurenceschopností letounů kategorie VLJ na českém a evropském trhu. Práce obsahuje informace o jednotlivých typech VLJ, jejich provozní náklady a srovnání s konkurencí, informace o podílovém vlastnictví a možnostech provozování. Je zde provedena analýza trhu pro tyto letouny a rozebrána problematika letecké dopravy aerotaxi.

Master’s thesis deals with problematic of operating aspects and competitiveness of VLJ aircraft in Czech and Europe market. The Thesis contain information about different types of VLJ, their operational costs and comparisons with competitors, some information about aircraft fractional ownership and their operation. There is written a market analysis for this aircraft and air taxi service in analyzed.
Operation and Competitive Advantages of VLJ Aircraft
Keywords: VLJ; aerotaxi; turbovrtulový letoun; lehký business jet; bizjet; provozní náklady; letecký trh; podílové vlastnictví; Cessna Mustang; Embraer Phenom 100; Eclipse 500; VLJ; very light jet; air taxi service; jet aircraft; turboprop aircraft; business aircraft; cost of aircraft operation; market analyses; fractional ownership; Cessna Mustang; Embraer Phenom 100; Eclipse 500