Využití reverberátorů pro úpravu akustiky prostoru - Pavlikovský, Vladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Táto diplomová práca sa zaoberá úpravou doby dozvuku uzavretých priestorov. Je rozdelená do dvoch tematických okruhov. Prvý tematický okruh sa zaoberá aktívnymi systémami, ktoré upravujú dobu dozvuku, s bližším zameraním na využitie reverberátorov k simulácii sekundárnych priestorov. Druhým tematickým okruhom je implementácia reverberátorov a ich základných stavebných prvkov v prostredí Matlab.

This diploma thesis deals with adjusting the reverberation time of enclosed spaces. It is divided into two thematic areas. The first thematic area deals with active systems that adjust the reverberation time, with a stronger focus on usage of reverberators to simulate secondary spaces. The second thematic area is the implementation of reverberators and their fundamental building blocks in Matlab.
Using reverberators to modify space acoustics
Keywords: akustika priestorov; elektroakustika priestorov; doba dozvuku; aktívny systém; pasívny systém; PA systém; PR systém; non-in-line systém; in-line systém; hybridný systém; MCR; VRAS; oneskorenie; dolná priepustnosť; FIR filter; IIR hrebeňový filter; fázovací článok; vnorený fázovací článok; dvojitý vnorený fázovací článok; Moorerov reverberátor; Gardnerov reverberátor; Jotov reverberátor; room acoustics; room electroacoustics; reverberation time; active system; passive system; PA system; PR system; non-in-line system; in-line system; hybrid system; MCR; VRAS; delay; low pass filter; FIR filter; IIR comb filter; all pass filter; nested all pass filter; double nested all pass filter; Moorer’s reverberator; Gardner’s reverberator; Jot’s reverberator