Rozpoznávání pohybů aktivní protézy horní končetiny pro moderní potřeby. - Pelypenko, Ihor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato práce zkoumá oblast moderních náhrad končetin s důrazem na optimalizaci ovládání pohybových funkcí aktivních protéz. Cílem projektu je analyzovat a zpracovat data k vytvoření klasifikačního systému pro následné použití na vlastních datech. První část je věnována výsledkům průzkumu dvou skupin dobrovolníků (fyzicky zdraví a jedinci s omezením), porovnávání těchto výsledků a výběru nejrelevantnějších funkcí horní končetiny. Poté jsou studovány metody zpracování EMG, následované výběrem nejvhodnější metody. Popsán je také proces pořízení vlastní databáze a její zpracování. V poslední části jsou popsány vytvoření a testování funkcionality modelu umělé inteligence a zhodnoceno, zda dosažené výsledky jsou úspěšné.

This work explores the field of modern limb replacements, with a focus on optimizing control of the motion functions of active prosthetics. The project's goal is to analyze and process data to create a classification system for subsequent use on our own data. The first part is dedicated to survey results from two groups of volunteers (physically healthy and limited individuals), comparing them, and selecting the most relevant upper limb functions. EMG processing methods are then studied, followed by the selection of the most appropriate one. Also described is the process of obtaining own database and its processing. In the final part are described creation and testing functionality of the artificial intelligence model and inferred whether the results are successful.
Recognition of movements of an active upper limb prosthesis for modern needs.
Keywords: aktivní protéza; klasifikační systém; průzkum; vlastní databáze; umělá inteligence; EMG; active prosthetic; classification system; survey; own database; artificial intelligence; EMG