Využití technického konopí do kosmetiky proti akné - Žáčková, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Konopí patří mezi významné rostliny s dlouhou průmyslovou tradicí. Jeho první využití však bylo původně v léčitelství. V medicíně se uplatňuje především díky obsahu mnoha biologicky aktivních látek, jako jsou kanabinoidy. Tato práce se zabývá využitím konopí v kosmetice proti akné. V teoretické části je pozornost zaměřena především na charakterizaci konopí a jeho aktivní látky. Další kapitoly se pak věnují kosmetickým přípravkům a samotnému akné, tedy i bakterii Propionibacterium acnes, která se podílí na jeho průběhu. V rámci experimentální části byly charakterizovány extrakty dvou odrůd konopí setého (Finola a Bialobřežské) z hlediska přítomnosti antioxidantů a kanabinoidů. Dále byly připraveny kosmetické přípravky s obsahem konopných extraktů zahrnující kompletní čistící řadu pro aknózní pleť, zároveň byly pořízeny i podobné komerční produkty. U kosmetických přípravků a extraktů byl sledován jejich inhibiční účinek proti Propionibacterium acnes. Dále byl testován i Micrococcus luteus, Escherichia coli a Candida glabrata. Z dosažených výsledků plyne, že extrakty sušeného konopného květu obsahují největší množství účinných látek, mají tedy i vyšší antioxidační a antimikrobiální účinek. Výskyt jednotlivých kanabinoidů se lišil především v závislosti na odrůdě. Všechny konopné extrakty působily proti grampozitivním bakteriím, u kosmetických přípravků byl účinek již nižší. Nicméně bylo prokázáno, že konopí má antibakteriální účinek.

Hemp belongs among important plants with a long industrial tradition. However, its first use was originally for healing. In medicine, it is mainly applied thanks to the content of many biologically active substances, such as cannabinoids. This thesis is concerned with the use of hemp in acne preparations. The theory focuses mainly on the characterization of hemp and its active substances. The other chapters deals with cosmetic preparations and acne itself, and Propionibacterium acnes as well, which is involved. Within the experimental part, the extracts of two hemp varieties (Finola and Bialobrzeskie) were characterized in terms of antioxidant and cannabinoid presence. The cosmetic preparations with hemp extract content were prepared including a complete cleansing set for acne skin, concurrently commercial products of this sort were purchased. In cosmetic preparations and the extracts their inhibitory effect against Propionibacterium acnes was studied as well. Also Micrococcus luteus, Escherichia coli and Candida glabrata were tested. The results show that dried hemp flower extracts contain the greatest amount of active substances, so they have a higher antioxidant and antimicrobial effect. The presence of individual cannabinoids differed mainly depending on the variety. All hemp extracts had effect against gram-positive bacteria, in cosmetic preparations it was lower. Nevertheless hemp antibacterial effect has been proven.
Use of technical hemp in acne preparations
Keywords: Technické konopí; akné; kanabinoidy; Propionibacterium acnes; kosmetické přípravky; Hemp; acne; cannabinoids; Propionibacterium acnes; cosmetic products