Pažení stavebních jam - Vodáček, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Úvodní část práce hovoří o možnostech roubení výkopů všeho druhu, zahrnuje tedy kromě jam i šachty a stavební rýhy pro ukládání inženýrských sítí, avšak jamám se věnuje především. Tato část navíc zahrnuje přehled zatížení působících na pažící konstrukce, konkrétně zemní tlaky a vliv podzemní vody, ale jelikož se nejedná o hlavní problematiku, nebude jí věnován větší zřetel. Hlavní náplní druhé části je teorie převedená do výpočetní praxe. Je zde podrobně rozebrán konkrétní případ pažící konstrukce, která je zatížena zemními tlaky, podzemní vodou i těžkou stavební technikou v době hloubení rozsáhlého výkopu. Předpokládá se stanovení všech předpokladů i vstupních dat, na základě kterých je proveden výpočet a to jak s použitím moderních výpočetních softwarů (Plaxis 2D, GEO5), tak i ve zjednodušené míře bez použití počítače. Závěr teze je věnován posouzení štětovnic na I. MS únosnosti, srovnání výsledků jednotlivých výpočtů a diskuzi.

First part of the thesis talks about pit sheeting in general, including shafts and trenches as well as pits, however pits are the very main topic and therefore described in details. This part also discusses earth pressure and groundwater issues as applied loads, yet only marginally. Second part demonstrates a particular sheeting structure and its calculation. All presumptions are established here, including double-anchored sheet pile wall geometry, spoken earth pressure loads and groundwater loads plus heavy equipment load during a construction. The calculating process is shown using computer softwares (Plaxis 2D, GEO5) and also in a non-software way using just pen and paper. At the very end of thesis an ultimate limit state (ULS) of sheet piles is assessed, software and non-software results are compared to each other and discussed.
Sheeting of Foundation Pit
Keywords: Jáma; rýha; šachta; roubení; pažení; svahování; kotva; štětovnice; pažící konstrukce; záporové pažení; pilotová stěna; mikrozáporové pažení; trysková injektáž; štětová stěna; podzemní stěna; metoda závislých tlaků; metoda konečných prvků; Pit; trench; shaft; timbering; sheeting; embankment; anchor; sheet pile; meeting structure; rider bracing; pile wall; microrider bracing; jet grouting; sheet pile wall; diaphragm wall; dependent pressures method; finite element method