Měření modulární hlubokotónové jednotky v blízkém poli - Borodáč, Samuel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Obsahom práce je opis problematiky vplyvu typu ozvučnice a jednotlivých spôsobov meraní modulárnej hlbokotónovej jednotky na modulovú frekvenčnú charakteristiku pri nízkych frekvenciách. Práca popisuje konfiguráciu meraní a postup v analyzačnom programe APx500, ako aj export a vyhodnotenie nameraných hodnôt. V práci sú ďalej zahrnuté výsledky meraní a pozorovanie javov ovplyvňujúcich meranie modulovej frekvenčnej charakteristiky reprosústavy v blízkom poli, ako aj docielenie celkovej výslednej frekvenčnej charakteristiky reprosústavy.

The bachleor thesis describes influence of the type of loudspeaker baffle and methods of measuring the subwoofer unit on the frequency response at low frequencies. The work describes the configuration of measurements and the procedure in the analysis software APx500, as well as the export and evaluation of measured values. Moreover, the thesis also includes the results of measurements, its brief analysis and observation of phenomena affecting the measurement of the modular frequency response of the loudspeaker unit in the near field, as well as achieving the overall resulting frequency response of the loudspeaker unit.
Near-field measurement of a modular subwoofer unit
Keywords: reproduktor; reproduktorová sústava; basreflexový nátrubok; ozvučnica; bezodrazová komora; blízke pole; modulová frekvenčná charakteristika; fázová frekvenčná charakteristika; analyzačný program APx500; loudspeaker; loudspeaker baffle; bassreflex port; anechoic chamber; near field; modula frequency response; phase frequency response; APx500 analysis software