Návrh tepelného čerpadla pro vytápění rodinného domu - Tretera, Robin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato diplomová práce má za úkol seznámit čtenáře se základním rozdělením tepelných čerpadel a fotovoltaických systémů. Rozdělení čerpadel je členěno podle jednotlivých typů systémů a zdrojů nízkopotenciálního tepla. U fotovoltaických systémů je popsán základní princip přeměny slunečního záření na elektrickou energii a možná kooperace těchto systémů s tepelnými čerpadly. V praktické části je popsán posuzovaný objekt a vypočítány jeho tepelné ztráty. Následuje návrh tří variant tepelných čerpadel, které mají nahradit původní vytápění elektrokotlem. Jedna varianta tepelného čerpadla je doplněna fotovoltaickým systémem. V poslední části práce je proveden výpočet potřeby tepla pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody, náklady na provoz jednotlivých variant tepelných čerpadel, ceny elektrické energie a ekonomická návratnost navrhovaných řešení.

This diploma thesis provides basic information about the thermal pumps and photovoltaic systems. The heat pumps are described regarding their construction and sources of low potential heat. The description of photovoltaic systems explains the main principle of transformation the solar light to electric power and possible cooperation of this systems with the heat pumps. In practical part of the thesis there is a description of the assessed building and calculation of its thermal losses. It is followed by three designs of the thermal pump systems which are supposed to replace the original way of heating - the electric boiler. One of the designs is supported by photovoltaic system. The final part of the thesis provides the calculation of required heat sources for house and water heating, the operation expanses of all three heat pump designs, prices of electric energy and economical reliability of described solutions.
Using a heat pump
Keywords: Tepelné čerpadlo; nízkopotenciální teplo; fotovoltaický systém; tepelné ztráty; Heat pump; low potential heat; photovoltaic system; thermal losses