Zlepšení hydraulických vlastností vírových turbin - Kůrečka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem geometrie lopatek oběžného kola vírové turbíny pro různě hustou lopatkovou mříž na dané parametry Q11 = 1,9 [m3s-1], n11 = 170 [min-1], H = 2,5 m , a  = 0,8., s cílem zjistit, jak se budou lišit kola s velkým počtem lopatek proti návrhu s méně lopatkami. Z takto získaných návrhů byly spočítány a porovnány charakteristiky pro tří, sedmi a devítilopatkové kolo.

This diploma thesis describes design of blade geometry of swirl turbines with different blade row density for given parameters Q11 = 1,9 [m3s-1], n11 = 170 [min-1], H=2,5 m, and =0,8. Goal is to found out differences between designs with high count of runner blades and design with fewer blades. Comparison of computed characteristics of three, seven and nine bladed runners is given.
Improving of hydraulic properties of swirl turbines
Keywords: Vírová turbína; hustota lopatkové mříže; CFD(Computational fluid dynamics).; Swirl turbine; blade row density; CFD(Computational fluid dynamics).