Metody kompenzace nesymetrií kvadraturního demodulátoru - Povalač, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Kvadraturní modulátor (demodulátor) je používán ve vysílací (přijímací) části mnoha zařízení. Nežádoucí parametry mohou ovlivňovat amplitudu, fází nebo stejnosměrný offset modulátoru (demodulátoru). Kompenzování těchto nesymetrií bylo hlavním úkolem práce. Nejprve v prostředí MATLAB vznikly simulace těchto metod a dále byly zkoumány jejich výsledky. Následovala implementace těchto metod na programovatelný logický obvod pomocí programu Xilinx ISE. K tomuto účelu byla využita vývojová deska V2MB1000 s analogovým modulem Memec P160. V poslední fázi byly výsledky simulací podloženy praktickým měřením.

Quadrature modulator (demodulator) is used in transmitting (receiving) part of many devices. Unwanted imbalance can influence amplitude, phase or DC offset of modulator (demodulator). Correction of imbalance was a main subject of thesis. Simulations of these methods were created in MATLAB and results were compared. Basics of methods were implement on programmable logic field by program Xilinx ISE. Development kit V2MB1000 with analogue board Memec P160 was chosen for this purpose. In the last part were compare simulation results with practical measurement.
Methods for quadrature modulator imbalance compensation
Keywords: Modulace; QPSK; 8PSK; nesymetrie modulátoru; symbolová rychlost; DDS; DCM; FIR filtr; VHDL; Virtex 2; FPGA; MATLAB; Xilinx; ModelSim; Modulation; QPSK; 8PSK; modulator imbalance; symbol rate; DDS; DCM; FIR filter; VHDL; Virtex 2; FPGA; MATLAB; Xilinx; ModelSim