Kultivace vrstvy buněk v mikrofluidním systému - Kachan, Ksenia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Teoretická část této práce se zabývá popisem principů kultivace buněk in vitro a moderních in vitro modelů pro kultivaci endoteliální buněčné vrstvy. V práci jsou dále popsány principy konfokální a fluorescenční mikroskopie. Praktická část je věnována práci s buněčnými kulturami a realizaci experimentu, který spočívá v kultivaci buněčné vrstvy v mikrofluidním systému. Buněčná vrstva byla během experimentu snímána konfokálním laserovým skenovacím mikroskopem Leica TCS SP8 X. Pro zpracování a analýzu pořízených snímku byl navržen algoritmus v programovacím prostředí MATLAB.

The theoretical part of this thesis describes the principles of cell culture in vitro and modern in vitro models for endothelial cell layer cultivation. It also describes the principles of confocal and fluorescence microscopy. The practical part is dedicated to working with cell cultures and realization of experiment with cell cultivation in microfluidic system. Cell layer was photographed using laser confocal scanning microscope Leica TCS SP8 X during the entire experiment. For processing and analysis of the obtained images, an algorithm in the software MATLAB was proposed.
Cell layer cultivation in the microfluidic system
Keywords: Kultivace in vitro; fibronektin; fluorescence; fluorofory; fluorescenční mikroskopie; konfokální mikroskopie; Leica TCS SP8 X; Calcein AM; Cell culture in vitro; fibronectin; fluorescence; fluorophores; fluorescence microscopy; confocal microscopy; Leica TCS SP8 X; Calcein AM