Jednoválcové motory kategorie enduro - Svoboda, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Práce je zaměřena na popis konstrukce, která je typická pro motor enduro motocyklu a popi-suje jeho hlavní části. Další náplní práce je shrnutí informací o vybraných typech enduro motocyklů a jejich pohonných jednotkách. Výkon každého motocyklu je zobrazen výstupním grafem z dynamometru. Dále jsou popsány servisní intervaly vybraných motocyklů, které odpovídají dosahovaným výkonům. Motory enduro motocyklů byly porovnány s motory motokrosových motocyklů

Bachelor thesis deals with the description of typical enduro motorcycle engine and describes its main parts. Next volume concern about chosen types of enduro motorcycles and its en-gines. Achievement of every single engine is shown in dynamometric diagrams. Maintenance schedule which is affected by given achievements is shown in tables. The engines of enduro motorcycles have been partly compared with motocross motorcycle engines
Single cylinder engines enduro category
Keywords: Enduro; motocykl; Mezinárodní motocyklová šestidenní; motokros; klikový hřídel; spojka; ventily; DOHC; rozvodový mechanismus; vačkový hřídel; karburátor; WR 450F; DR-Z 400E; 250 EXC-F; CR-F 450X; YZ 450F; CR-F 450R; Keihin FCR39; Enduro; motorcycle; International six days enduro; motocross; crankshaft; clutch; valves; DOHC; timing mechanism; camshaft; carburetor; dynamometric diagram; WR 450F; DR-Z 400E; 250 EXC-F; CR-F 450X; YZ 450F; CR-F 450R; Keihin FCR39