Návrh sítě WDM-PON - Lásko, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Práce se zaměřuje na návrh optické sítě technologií WDM-PON. Pojednává o pasivních technologiích typu APON, GPON, EPON aj. Teoretická část je zaměřena na prvky používající se v sítích WDM-PON jako jsou vysílače, přijímače a distribuční část zaměřena převážně na optická vlákna. Práce pojednává i o zajištění kvality služeb QoS a služeb Triple play. V praktické časti je práce zaměřena na návrh útlumové bilance vybrání lokality a popis jednotlivých části sítě. Dále je popsána technologie mikrotrubičkování a finanční rozvaha s návrhem cen pro koncové klienty. V závěru práce je popsána simulace optické trasy pro 96 klientů ve vzdálenosti 1- 60 km.

The work is focused on the design of optical network of technologies WDM-PON. The work describes passive technologies like APON, GPON, EPON etc. Theoretical part is focused on elements used in WDM-PON networks like transmitters, receivers. Distributional part is focused on optical fibers. The work also describes the quality of service QoS and Triple play. Practical part is focused on attenuation balance, choice of locality and description of individual parts of optical network. It is further described the technology of microtubing and financial analysis. In end of the work there is a simulation of optical network for 96 clients in the distance of 1 60 km described.
Design of WDM-PON Network
Keywords: WDM-PON; návrh sítě; vlákno G.652 – G.657; LG-Ericsson; OptSim; APON; GPON; GEPON; útlumová bilance.; WDM-PON; network design; fiber G.652 - G.657; LG-Ericsson OptSim; APON; GPON; GEPON; attenuation balance.