Parkovací dům JE Dukovany - Marečková, Andrea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Předmětem zadání bakalářské práce je vyřešit krizovou situaci parkování u Jaderné elektrárny Dukovany. Parkovací plochy před závody jsou pořád stejné, ale počet automobilů nezvratně roste. Proto se vedení elektrárny rozhodlo tuto situaci řešit. Na zadané parcele byly navrženy dva téměř totožné parkovací domy, které pokryjí kapacitu 1572 parkovacích míst pro automobily. Jedná se o jednoduchý návrh 5ti podlažního montovaného objektu z železobetonových sloupů, průvlaků, SPIROLL panelů a dalších prvků. Pro lepší ztužení objektu byla vertikální komunikační jádra navržena jako monolitická železobetonová. Fasádu objektu tvoří zavěšená konstrukce opatřená tahokovem, díky tomu se do prostoru bude dostávat světlo a bude zajištěna výměna znehodnoceného vzduchu v garážích. V prvním podlaží se nachází parkovací plocha pro 142 automobilů, z toho jsou 4 parkovací místa určena pro dobíjení elektromobilů a 10 míst pro parkování imobilních, tyto místa se nachází pouze v přízemí pro jednodušší pohyb jejich majitelů. Kromě parkovacích míst zde nalezneme tři komunikační vertikální jádra se schodišti a výtahy. U jednoho komunikačního jádra se nachází i hygienické zázemí s toaletami pro muže, ženy, imobilní a úklidovou místností. Uprostřed půdorysu jsou navrženy dvě rampy pro vertikální přejezd automobilů. Dle požadavků byly navrženy i samoobslužné mycí boxy a technická místnost. Druhé a další podlaží jsou totožná. V každém podlaží je navrženo 161 parkovacích míst z toho 4 místa pro dobíjení elektromobilů. Nechybí zde ani hygienické zázemí a technická místnost. Pro bezpečnost chodců se v celém objektu nachází vyznačené horizontální komunikace, díky kterým se zaměstnanec dostane od svého automobilu do komunikačního jádra a ven z objektu. Okolí parkovacích domů bude upraveno tak, aby zaměstnanci mohli procházet příjemným prostředím – budou zde vytvořeny chodníky, bude vysázena zeleň a případně umístěny lavičky pro odpočinek. Na okraji parcely je navržen přístřešek pro parkování kol.

The subject of the bachelor thesis is to solve the crisis situation of parking at the Dukovany Nuclear Power Plant. Parking areas in front of the company are still the same, but the number of cars is growing rapidly. Therefore, the power plant management decided to solve this situation. Two nearly identical parkades were designed for this area to cover the capacity of 1572 parking spaces. It is a simple design of a 5-storey prefabricated building made of reinforced concrete columns, beams, SPIROLL panels and other elements. For better bracing of the building, the vertical communication cores were designed as monolithic reinforced. The façade of the building consists of a suspended structure fitted with expanded metal, which will help with incoming light and also with the exchange of degraded air in the garages. On the first floor there is a parking space for 142 cars, of which 4 are parking stalls for charging electric cars and 10 stalls for designated handicap parking, all these stalls are located only on the ground floor for easier access of the car owners. In addition to these parking stalls, there are three vertical communication cores with staircases and elevators. At one communication core is also a sanitary facility with toilets for men, women, for people with disabilities and cleaning room. Two ramps are designed for vertical crossing of cars in the middle of the ground plan. Self-service washing boxes and utility room were designed according to requirements. The second and subsequent floors are identical. There are 161 parking stalls on each floor, 4 of them are for charging electric vehicles. There are also sanitary facilities and a utility room. For the safety of pedestrians, the entire parkade is marked with horizontal roads, thanks to which the employees get from their cars to the communication core and out of the building.
Parking house of NPP Dukovany
Keywords: Parkovací dům JE Dukovany; Jaderná elektrárna Dukovany; parkovací stání; zavěšená fasáda z tahokovu; montovaný skelet.; Parking house of JE Dukovany; Nuclear power plant Dukovany; parking space; suspended facade of expanded metal; prefabricated skeleton.