Emise tuhých znečišťujících látek - Strnad, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Práce pojednává o problematice a vlastnostech tuhých částic antropogenního původu. Popisuje principy a technologie pro jejich odstranění z proudu spalin a zamezení úniku do atmosféry. Zaměřuje se na druhy odlučovačů, především na mechanické odlučovače. Práce zahrnuje ex-perimentální část zahrnující získání dat charakterizujících cyklonový (vírový) odlučovač.

The thesis deals with issue and properties of solid particles of anthropogenic origin. It describes the principles and technologies for removing them from the flue gas flow and avoid-ing leakage into the atmosphere. It focuses on types of separators, especially mechanical sepa-rators. The work includes an experimental part involving obtaining data characterizing the cyclone separator.
Emissions of solid pollutants
Keywords: tuhé znečišťující látky; prachové částice; emise; odlučivost; filtrace; cyklon; solid pollutants; dust particles; emissions; separating capacity; filtration; cyclone