Detekce pohybujících se objektů ve video sekvenci - Jelínek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Práce se věnuje metodám pro detekci pohybu ve video sekvenci. Najdete v ní souhrn několika možných přístupů k řešení této problematiky spolu s teoretickým i praktickým náhledem. Detailně jsou popsány principy detekce na základě rozdílů mezi snímky a to z pohledu jejich histogramů nebo světelnosti pixelů. Velká pozornost je věnována popisu obrazu pomocí Local Binary Patterns, na kterém lze mimo jiné postavit rychlý a přesný detektor pohybu. Součástí práce je aplikace pro srovnání úspěšnosti metod v typově různých prostředích. Z výsledků testování jsou odvozeny klady a zápory jednotlivých přístupů, které mohou být čtenáři podkladem pro návrh vlastního detektoru.

This thesis is dedicated to techniques for motion detection in video sequences. There is summary of several possible approaches to solve this matter in theoretical and practical point of view. Principles of motion detection based on difference between frames are discussed in details. Great attention is made for image description by new method Local Binary Patterns which allows creating of incredibly fast and accurate motion detector. Vital part of this thesis is application for monitoring and testing motion algorithms on video sequences in different environments. Results of measuring enables to determine best approaches for concrete place and reader might find it useful in case of designing his own motion detectors.
Motion Detection in Video Sequences
Keywords: Detekce pohybu; obrazové filtry; Local Binary Patterns; video sekvence; detektor; Visual Studio .NET; C#; zpracování obrazu; zpracování videa.; Motion detection; image filters; Local Binary Patterns; video sequence; detector; Visual Studio .NET; C#; picture processing; movie processing.