Triboelektrický generátor pro Mars rover - Opletal, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá koncepčním návrhem triboelektrického generátoru, který by mohl být integrován do Mars roveru jako alternativní zdroj energie. Cílem práce je navrhnout konstrukci generátoru s ohledem na specifické podmínky panující na Marsu. Návrh vychází z kritické rešerše analýzy dosud využívaných materiálů a postupů. Na základě těchto poznatků bylo vytvořeno konstrukční řešení s vertikální Gorlovou turbínou a rotačním generátorem s dvěma triboelektrickými disky, přičemž byly zvoleny vhodné materiály a způsob utěsnění systému. Výsledkem je konstrukční návrh, který zohledňuje požadovaná rozměrová a hmotnostní kritéria, a je přizpůsoben integraci do Mars roveru. Navržené řešení může sloužit jako základ pro další vývoj alternativních energetických systémů využitelných v planetárních misích, zejména v kombinaci s fotovoltaickými články při výpadcích primárního zdroje energie.

This bachelor thesis deals with the conceptual design of a triboelectric generator that could be integrated into a Mars rover as an alternative energy source. The aim of the thesis is to design the generator considering the specific conditions prevailing on Mars. The proposal is based on a critical review of the analysis of materials and processes used so far. Based on these findings, a design solution with a vertical Gorlov turbine and a rotating generator with two triboelectric disks was developed, selecting the appropriate materials and sealing method for the system. The result is a structural design that takes into account the required dimensional and weight criteria and is adapted for integration into the Mars rover. The proposed solution can serve as a basis for the further development of alternative energy systems usable in planetary missions, especially in combination with photovoltaic cells during primary energy source outages.
Triboelectric generator for Mars rover
Keywords: Mars rover; triboelektrický generátor; alternativní zdroj energie; větrná turbína; Mars rover; triboelectric generator; alternative source of energy; wind turbine