Generování syntetického webového provozu - Koprda, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Web crawlers, známi aj ako webové pavúky alebo roboty, zohrávajú kľúčovú úlohu pri vyhľadávaní informácií, optimalizácii pre vyhľadávače a indexovaní webových stránok. Weboví roboti sa však môžu používať aj pri penetračnom testovaní webových aplikácií. Automatizácia procesu odhaľovania zraniteľností, identifikácia skrytých koncových bodov a efektívne mapovanie štruktúry webovej aplikácie môžu zvýšiť účinnosť penetračného testovania. Táto práca sa zameriava na vytvorenie nástroja určeného na generovanie neľudskej (syntetickej) webovej prevádzky. Tento nástroj bude určený aj na automatizované penetračné testovanie webových aplikácií pomocou webových robotov s využitím syntetickej webovej prevádzky na rozšírenie možností testovania. Okrem toho sa tento nástroj bude používať na hodnotenie účinosti bezpečnostných systémov, ako sú IDS, IPS a webové aplikačné firewally (WAF).

Web crawlers, also known as web spiders or bots, play a crucial role in information retrieval, search engine optimization, and website indexing. However, web robots can also be used in the penetration testing of web applications. Automating the vulnerability discovery process, identifying hidden endpoints, and effectively mapping the structure of a web application can improve the effectiveness of penetration testing. This work focuses on creating a tool designed for generating non-human (synthetic) web traffic. This tool will also be designed for automated penetration testing of web applications using web robots, using synthetic web traffic for enhanced testing capabilities. Additionally, this tool will be used for evaluating the effectiveness of security systems such as IDS, IPS, and web application firewalls (WAF).
Generating Synthetic Web Traffic
Keywords: web crawler; webová aplikácia; zraniteľnosť; OWASP Top 10; penetračné testovanie; web crawler; web application; vulnerability; OWASP Top 10; penetration testing