Optimalizace termoelektrického lineárního aktuátoru - Tlach, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato diplomová práce popisuje průběh návrhu, optimalizaci a následnou realizaci změn termoelektrického lineárního aktuátoru, který řídí otevírání a zavírání ventilů používaných v nejmodernějších budovách, například pro podlahové vytápění. Jedná se o velkosériově vyráběný produkt s roční produkcí více než půl milionu kusů. Důvodem optimalizace je nestabilita při montáži ve výrobě a snížení nákladů, přičemž finální montáž probíhá v Německu. Práce se zabývá navržením koncepcí pro řešení problémových částí stávající verze aktuátoru. Vybraný koncept je následně optimalizován, testován a zaveden do výroby.

This dissertation describes the process of designing, process of optimalization and the following implementation of the changes of the thermoelectric linear actuator which operates the opening and the closing of the valves used in the most modern buildings for example for floor heating. It is a product produced in large series with the annual production of more than half of a million items. The reason for the optimalization is the instability during the assembly in the production and the reduction of costs, whereas the final assembly takes place in Germany. The dissertation deals with designing of the conceptions for solving of the trouble parts of the current version of the actuator. The chosen concept is consequently optimalized, tested and put into production.
Optimalization of thermoelectric linear actuator
Keywords: optimalizace; ventilový aktuátor; termoelektrický lineární aktuátor; optimalization; valve actuator; thermoelectric linear actuator