Studium vlivu parametru elipticity na rozložení tloušťky mazacího filmu - Pavlík, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práca sa venuje problematike elastohydrodynamického mazania bodových kontaktov, ktorých povrchy sú ovplyvnené topografiou a vektor rýchlosti jedného z trecích povrchov je natočený. Autor sumarizuje prehľad poznatkov z doteraz uverejnených výskumných prác, ktoré zásadným spôsobom obohatili súčasný stav poznania. Diplomová práca obsahuje výsledky experimentálnych meraní hrúbky mazacieho filmu a spôsobu utvárania maziva v eliptickom kontakte pre rôzne parametre elipticity, druhy povrchov a uhly natočenia vektora rýchlosti. Nové poznatky pomohli lepšie pochopiť správanie vysoko zaťažených mazaných kontaktov nachádzajúcich sa v strojných uzloch a doplnili súčasný stav poznania o výsledky, ktoré môžu byť využité pri ďalšom a dôkladnejšom štúdiu problematiky.

Diploma thesis deals with elastohydrodynamic lubrication of point contacts, which surfaces are influenced by topography and velocity vector of one rubbing surface is misaligned. Author summarizes knowledge of previously published research articles, which fundamentally enrich current state of knowledge. Diploma thesis contains experimental measurement results of the film thickness and the way of lubrication film formation in elliptical contact for different ellipticity parameters, kinds of rubbing surfaces and angles of the velocity vector. New findings have helped to better understand the behaviour of highly loaded lubricated contacts taking place in machine components and completed the current state of knowledge with results that can be used in next thorough study of this issue.
Study of the effects of ellipticity parameter on lubrication film shape
Keywords: elastohydrodynamické mazanie; eliptický kontakt; hrúbka mazacieho filmu; vektor rýchlosti; topografia povrchu; povrchové nerovnosti; elastohydrodynamics lubrication; elliptical contact; film thickness; velocity vector; surface topography; surface roughness