Fuzzy implikace - Jirmusová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Tato práce se věnuje fuzzy logickým spojkám, podrobněji pak fuzzy implikacím a jejich konstrukcím. Při konstruování fuzzy implikací pomocí transformace byly nalezeny dvě nové třídy fuzzy implikací. Dále byl proveden experiment modelování fuzzy logických spojek na základě empirických dat, k čemuž byla využita aproximace aditivního generátoru. Na základě takto aproximovaných dat byla modelována fuzzy implikace. Experiment také zkoumá, jak lidé v běžném jazyce vnímají fuzzy implikace, zda je nevnímají jako ekvivalence a zda se vymodelovaná implikace nepodobá nějaké již známé fuzzy implikaci.

This thesis deals with fuzzy logical connectives, focusing in particular on fuzzy implications and their constructions. Two new classes of fuzzy implications were discovered through the construction of fuzzy implications using the -transformation. Additionally, an experiment was conducted to model fuzzy logical connectives based on empirical data, utilizing the approximation of the additive generator. A fuzzy implication was modeled using the approximated data. The experiment also inquires into how people perceived fuzzy implications in everyday language, whether they perceive them as equivalence, and whether the modeled implication resembles any known fuzzy implication.
Fuzzy implications
Keywords: Fuzzy implikace; triangulární normy; pseudoinverzní funkce; Fuzzy implikacations; triangular norms; pseudoinverse