Detekce a rozpoznávání obličeje - Ponzer, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce popisuje základní metody detekce a rozpoznávání obličeje jak z obrázku, tak z videosekvence. Všechny metody jsou určeny pro barevné snímky a jsou založeny na detekci kůže na základě její barevné informace. Pro detekci kůže je použita velmi efektivní metoda Gaussova pravděpodobnostního rozložení. Všechny oblasti, které barvou odpovídají lidské kůži, jsou následně podrobeny klasifikaci, při které se určí, zda daná oblast odpovídá obličeji nebo ne. Pro detekci obličeje je použita metoda korelace, doplněná o metodu eigenfaces. Oblasti, klasifikované jako obličej jsou nakonec rozpoznávány metodou eigenfaces, jejímž výsledkem je tedy informace o identitě detekované osoby.

This paper discusses problems of computer vision, which deals with face detection and recognition in image and video sequence at real time. All methods are designed for color images and are based on skin detection on the basis of information of human skin color. For skin detection is used very effective method Gaussian distribution. All of the areas, which have human skin color, are classified. This classification specifies, which area is or isn’t face. For face detection is used correlation method, complete with eigenfaces method. All areas classified as a face are subsequently recognized by the eigenfaces method. Result of recognition phase is information about human identity.
Face Detection and Recognition
Keywords: Detekce kůže; barevný prostor; Gaussovo pravděpodobnostní rozložení; detekce obličeje; korelace; rozpoznávání; eigenfaces; Skin detection; color space; Gaussian distribution; face detection; correlation; face recognition; eigenfaces