Plynová tepelná čerpadla - Krejsa, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Bakalářská práce se zabývá popisem technologie tepelných čerpadel (TČ) a jejich nadstavbou na plynová tepelná čerpadla (GHP). Teoretická část obsahuje úvod, představení technologie tepelných čerpadel, představení technologie plynových tepelných čerpadel poháněných spalovacím motorem na zemní plyn. Práce dále obsahuje porovnání jejich známých principiálních provedení. Ve výpočtové části je provedena detailní bilance energetických toků pro konkrétní provozní podmínky GHP jednotky. Poslední část se věnuje porovnání elektrického a plynového tepelného čerpadla.

This bachelor thesis deals with the description of heat pump technology (HP) and the gas heat pumps extension (GHP). The theoretical part contains an introduction, information of heat pump technology, presentation of gas heat pump technology powered by a natural gas combustion engine. The comparison of the known principal design is involved too. The calculation part deals with detailed balance of energy flows for the specific operating conditions of GHP unit. The last part compares the electrical and gas heat pump.
Gas heat pump
Keywords: TČ; GHP; EHP; Tepelné čerpadlo; Plynové tepelné čerpadlo; chladivo; motor; kom-presor; výparník; kondenzátor; chladící okruh; účinnost; COP; HP; GHP; EHP; Heat pump; Gas Heat Pump; refrigerant; engine; compressor; evapo-rator; condenser; refrigerant circuit; efficiency; COP